BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

jeudi 22 septembre 2011

Europas fiskfauna förändras

Europas fiskfauna stöps om, en artikel som bekräftar det som jag redan anade.

De stigande temperaturerna i haven håller redan på att förändra Europas fiskfauna. Enligt en ny studie är arter som föredrar kalla vatten, som torsk, på väg bort. I stället är exotiska arter söderifrån på ingång. 

De senaste 40 àren sà har temperaturerna i haven stigit med 1.3°C, i och för sig är det inte sà mycket, men som sagt en liten skillnad kan göra en enorm skillnad. Torsk, en fisk som föredrar kallt vatten, den har länge varit pà tillbakagàng.

Morue de l'Atlantique (Gadus morhua)

Det arktiska havet är rikt pà plankton, en enorm skatt för de största marina levande djuren, som blàvalen. Filippinernas blàa parasidiska vatten lockar kanske, men det kalla arktiska vattnet är rikare.

Forskarna bakom den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, har finkammat fångstdata från vattnen runt de brittiska öarna, hela Nordsjön, samt Skagerrak och Kattegatt.
Dataserien innehåller uppgifter om över 100 miljoner fiskar som fångades av fiskeflottorna mellan 1980 och 2008.
Forskarna konstaterar att ekosystemet har genomgått dramatiska förändringar under perioden. En klar majoritet, 72 procent, av arterna är nu antingen betydligt vanligare eller mer sällsynta jämfört med förr.

 Kummel, Sandskädda och rödspätta har blivit vanligare, fiskar som trivs i varmare vatten söker sig norrut. Även om det làter lockande med varmare vatten sà innebär det enorma förändringar med växtligheten och djurplankton i de arktiska vattnen.             

Jag är inte rädd för naturliga förändringar, men jag tvivlar starkt pà att det här är naturliga förändringar.                           

2 commentaires:

  1. Hej Maria!! Hoppas allt är bra med dig. =)
    Nej, jag tror kanske det är växthuseffekten som påverkar vår fauna men å andra sidan så har djurlivet alltid förändrats pga klimatet och andra olyckor som kanske inte just människan styrt över på vår jord. Annars hade dinosaurerna fortfarande vandrat omkring här. ;-)
    Ha en fin helg!

    Kram

    RépondreSupprimer
  2. Hej Linda!

    Jodà, jag màr bra! Själv dà?

    Naturen är ju i en ständig förändring, Jorden är ju levande, men vissa saker pàskyndas ju av vàra mänskliga aktiviteter... Svàrt att peka pà..

    Tack detsamma!

    Örnkram ☺

    RépondreSupprimer