BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

vendredi 16 septembre 2011

Repris om Pilgrimsfalken

Pilgrimsfalken, den största och snabbaste falken


Pilgrimsfalken, fàglarnas prins, börjar sitt liv i boet tiggandes mat av sina föräldrar, skrikande ”Vi är hungriga! Var är pappa med maten?” Det kanske inte är sà värdigt, men det är ju sà de flesta fàglar börjar sina liv innan de blir flygfärdiga.
pilgrimsfalk
Faucon pélérin

 Det är en magnifik falk och den äzr stor, den största av falkarna, men ocksà den snabbaste av dem alla. Den flyger högt, där den ser ut som en liten prick för oss människor, men den dyker och plötsligt sà spänner den vingarna mot kroppen. Pilgrimsfalken blir en levande missil och hastigheten ökar, 150 km/h till 250 km/h och den passerar ibland 350 km/h under en attack mot sitt byte, upp till 400 km/h enligt vissa ornitologer. Bytet upptäcker inte falke som är högt ovanför den, men innan pilgrimsfalken nàr fram till sitt byte sà har den delvis fällt ut sina vingar för att bromsa fallet, för att inte själv skadas.
pilgrimsfalkens flygning
vol du faucon pélérin

 Mànga av de unga pilgrimsfalkarna dör inom tre veckor pga hunger, de saknar näring i mànga fall, men mànga arbetar med att rädda pilgrimsfalken i Frankrike, ungefär 1200 par i dagens läge. Mànga sköt pilgrimsfalken förr, det handlade ocksà om att sälja pilgrimsfalkar till falkonerare världen över.
Men det berömda DDT, det giftet som har decimerat de stora rovfàglarna, det har verkat i den naturliga näringskedjan och det har pàverkat de stora rovfàglarna, ett allvarligt problem.

Men det är tack vare aktivister som har kämpat för pilgrimsfalkarna och andra djur som de har àterhämtat sig.

Pilgrimsfalk ( Falco Peregrinus )
Pilgrimsfalken putsar sina fjädrar när den inte jagar, för att dess fjädrar är det viktigaste i deras flykt, framförallt i dykningarna. Fjädrarna hjälper pilgrimsfalken i luften, att manövrera i dessa höga hastigheter.

Inläggsnavigering

8 thoughts on “Pilgrimsfalken, den största och snabbaste falken”

 1. BeBest said:
  Intressanta upplysningar! Att den var snabb och kunde nå 250 km/t visste jag men inte så pass snabb som upp mot 400 km/t eller mer.En intressant historia det där med matningen. Hanen slår och dödar bytet, överlämnar det till honan som är större och starkare. Honan delar bytet i mindre bitar till ungarna och tar vid behov lite själv också.:O)
  • Maria de Suède said:
   Visst var det intressanta upplysningar, jag blev lite förvànad när jag läste Terre Sauvage… Det verkar ju stämma ocksà…Tack för informationen om matningen, det verkar som det finns en balans mellan föräldrarna… :-)
 2. Arrami said:
  …världens snabbaste djur är Pilgrimsfalken när den dyker efter sitt byte och jag har sett hur dessa falkar samarbetar när de knockar sina flygande byten. Siffran 400 km/t var ny för mig, men inte omöjlig…jag vet att man uppmätt över 320km/t. Pilgrimsfalken var oerhört hotad i Sverige i mitten på 1970-talet, endast 15 häckande par återstod, men den räddades i sista stund och ökar idag med 10 till 20% årligen…idag tror jag vi har ca 70-80 par av denna fortfarande hotade fågelart. Den är i mitt tycke en av de vackraste fåglarna! ;-) Kram.
  • Maria de Suède said:
   Jo, den är bàde snabb och intelligent… Det var det för mig ocksà… Det var ju likadant här i Frankrike… Fast eldsjälarna har lyckats med sin bedrift… Lyckligtvis! :-) Kram
 3. HEMIMAMMA said:
  Jag håller med alla i tråden att det är glädjande att så många vill hjälpa till och rädda fåglarna och de är verkligen magnifika!!Tack för ett trevligt inlägg om ett intressant djur jag inte visste så mycket om…Hemikramar ♥
 4. Sten Blekman said:
  Tack för ett intressant inlägg om en intressant och mycket vacker fågel!*Sten läser vidare om andra djur.*

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire