BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

mardi 13 septembre 2011

De fantastiska björnarna

Det började med en liten trädlevande art som utvecklades till Panda som specialiserade sig pà bambu, en annan som utvecklades till en termitätare, en tredje som blev den gigantiska björnen snarare asätare etc…
De vandrade fràn Asien till Nordamerika via Berings sund där de installerade sig, den gigantiska björnen, det var ett paradis innan istiden och de kunde leva ostört där. Sen anlände brunbjörnen, en omnivore som klarade av att äta bàde vegetariskt och kött, en formidabel jägare. Men den drevs bort fràn Nordamerika av den gigantiska björnen, àtervände till Asien, tills klimatet började förändras till brunbjörnens fördel. Dà vann brunbjörnen terräng och den gigantiska björnen sökte sig mot syd pga kylan som spred ut sig i Norden. Den konfronterade vargar och lejon som den skrämde med sin uppsyn, den var ingen bra jägare som brunbjörnen som springer snabbare än de flesta hästarna. Men människan gjorde sitt intàg och dels var det människan som hjälpte till att utrota denna björnart, men det var framförallt klimatförändringarna som orsakade detta.
Brunbjörnen spred sig utöver planeten och blev den dominerande arten, som även kallas Grizzly, större än den svarta björnen. Den har utvecklats till en utmärkt jägare som klarar av att fànga de stora bisonoxarna med ett slag av ”ramen”, den krossar lätt skelettet och benen med ett slag, men den kan ocksà lätt fànga en mus med sina ramar, den är vig.
ours.polaire5.jpg
Sen besökte dem ofta arktik där de fann stora byten med lätthet, döda valar som flöt, sälar fàngade dem med vissa svàrigheter, de syntes pà làngt hàll. Men plötsligt sà skedde det en klimatförändring och en grupp brunbjörnar fàngades i Arktik där de tvingades att evolueras eller att dö, mànga individer dog av kylan som de inte var anpassade till dà, men evolutionen skedde snabbt och deras luktsinne utvecklades, de kunde känna lukten av en säl pà 32 km hàll, pälsen anpassades till kylan och blev transparent, de blev osynliga för bytesdjuren. De klarar ocksà av att simma ca. 100 km utan problem. Men idag hotas de av människan som de andra björnarterna, men de har blandat sig med brunbjörnarna och en ny evolution sker inför vàra ögon, Brizzlyn är född.
I Europa sà levde grottbjörnen som drevs bort fràn grottorna av människan som konkurrerade med grottbjörnen när det gällde att bebo grottorna för att skydda sig mot kylan. Det var brunbjörnen som klarade sig bäst i Europa. Den bäst anpassade till klimatet.
ours.jpg
Brunbjörnen är den bäst anpassade av alla björnarter, en omnivore som klarar av att nära sig pà bär, vegetaler och kött. En fantastisk varelse.
Det ni màste veta är att alla dessa björnarter hotas av utrotning av människans verksamheter!

2 commentaires:

  1. "Brizzlyn"...där lärde jag mig någonting nytt jag måste läsa mer om!
    Kram.

    RépondreSupprimer
  2. Det var nàgot jag upptäckte när jag läste National Geographic.,.

    Örnkramar

    RépondreSupprimer