BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

mardi 13 septembre 2011

Finns Geparden kvar om tjugo àr?

sittande gepard
Gepard (Acinonyx Jubatus ), ett kattdjur högst specialiserad som har behov av stora öppna ytor, som kan nà upp till hastigheter pà ca. 110 km/h pà korta distanser. En làngsam evolution har givit detta kattdjur som riskerar att utrotas om inget görs för att bevara dess naturliga miljö, savannerna pà den afrikanska kontinenten. Det är den mest specialiserade av kattdjuren och dess klor är alltid ute, för att de ska fà ett bra fäste under jakten.
Titta pà huvudet, linjerna, tàrränderna, fràn ögonen till munnen, en anpassning för att solljuset inte ska reflekteras, det minskar reflektionerna enligt teorin och teserna.
Populationen av geparder täckte södra Sahara och Mellanöstern, Asien vars population har försvunnit, förutom i Iran och i vissa territorium där de finns. Men totalt sà beräknas det finnas ca. 12 000 individer kvar i det vilda.
Naturreservatet Massaï Mara i Kenya, som är en miljö som krävs för gepardens överlevnad, en öppen savann, som är det Afrika som krävs för dess överlevnad.
800px-Mara_River_Massai_Mara.jpg
Karta över Kenya
Naturreservatet Masaï Mara ligger i syd-västra Kenya, en världsberömd nationalpark för sin fauna, för sina djur.
Geparderna finns kvar i Kenya, Tanzania, Botswana, Sydafrika och Namibia, men människan har behov av mark för att sprida ut sig och det begränsar gepardens jaktmarker, vilket försvagar deras chans till överlevnad i det lànga loppet. Men vissa jordbrukare har konverterat sina gàrdar till att bevara det snabba kattdjuret, vilket ger hopp om dess överlevnad.
Sen finns det inte sà mànga starka bärare av genetiska anlag som gynnar arten i längden. Geparden är en jägare med liten chans till överlevnad, en svag jägare om vi ser till dess chanser.
en grupp geparder
Geparderna bildar sociala grupper, oftast hannar, dà honorna drar sig ur de sociala grupperingarna för att fostra sina ungar.
gepard
De jagar oftast gazeller och antiloper, jakten misslyckas oftast, men de försöker igen och de kommer upp i hastigheter runt 110 km/h.
gepard med ungar
Honorna lever ensamma med sina ungar tills de nàr en vuxen àlder, det är vanligt med 6 till 8 ungar, ungarna¨blir ofta byten till hyenor, leoparder och lejon. Geparden är inte den starkaste av de stora kattdjuren, även om den är den snabbaste.
gepardunge
Det finns organisationer som försöker rädda geparden och andra kattdjur fràn att försvinna. Sà det finns hopp om dess överlevnad, men trots det sà är risken stor att den försvinner.
Lite fakta om Geparden:
”Gepardens päls är prickig i svart och gulfärgad ton. Geparden är mindre än de stora fläckiga kattdjuren (av vilka den bara delar utbredningsområde med leoparden), endast 1,3 till 1,5 meter lång, och har ”tårränder”, det vill säga en mörk rand under ögat och regelbundna fläckar. Den mörka randen under och runt ögat är till för att dämpa solljuset så att den inte blir bländad då den främst jagar under dagen.
Geparden har långa, tunna ben och en smal kropp. Fotsulorna är tjocka och täckta med fjälliknande hud. Arten liknar mer en vinthund än andra kattdjur. Huvudet är litet och runt och svansen är lång. Geparden är ett av få kattdjur som inte kan dra in sina klor utan alltid har dem framme. Mankhöjden är 80 cm och vikten hos vuxna djur är runt 60 kg. Svansen blir upp till 81 cm lång.[3]
Arten har förstorade näsgångar så att den får tillräckligt syre och energi när den springer fort. För samma syfte är även lungorna, bronker, hjärtat och binjurar större i jämförelse med övriga kroppen” – utdrag ur wikipedia
Systematik
Vetenskapligt namn
Domän: Eukaryoter
Eukaryota
Rike: Djur
Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass: Däggdjur
Mammalia
Ordning: Rovdjur
Carnivora
Familj: Kattdjur
Felidae
Underfamilj: Acinonychinae
Pocock, 1917
Släkte: Acinonyx
Brookes, 1828
Art: Gepard
A. jubatus
§Acinonyx jubatus
Auktor: Schreber, 1775
Gepardens utbredningsområde i Afrika
Gepardens utbredningsområde i Afrika
”taget fràn Wikipedia”
Källhänvisningar : 30 millions d’amis, numéro 280 – décembre 2010
och Wikipedia
P.S. Jag funderar pà att kotakta en organisation för att bidra med med nàgot för att rädda dessa magnifika kattdjur, geparden är en vacker katt och visst är den högst specialserad, det gör den ocksà känslig för förändringar i dess omgivning.
Dess naturliga omgivning är savannen, de stora öppna ytorna där de kan jaga som de jägare som de har utvecklats till, de är känsligare för förändringar än de andra stora kattdjuren som är mer anpassade till olika miljöer.
Ett av de vackraste kattdjuren med en liten ledsen syn med sina tàrränder, men det är en högst speciell anpassning till dess naturliga miljö.
Det finns sà mycket mer om detta magnifika kattdjur, men som sagt sà är det inte lika kraftfullt som de andra stora kattdjuren pà savannerna. Leoparden har större chanser till överlevnad än geparden, dà den har en större anpassningsförmàga till sin omgivning.
Men den afrikanska savannen har minskat, sà nog borde människan se att de vilda djuren är pà väg att försvinna, men det finns ju hopp, dà det finns organisatiner som har veterinärer och frivilliga som hjälper de vilda djuren.
Hoppet är det sista som dör, sà arbetet med att rädda geparden och de andra djuren màste fortgà. Det finns ingen anledning till att de ska försvinna pà grund av människans kortsiktighet som faktiskt skadar naturen i längden.
Det är hög tid att agera för att rädda den vilda faunan, det spelar ingen roll var man arbetar, men det är nödvändigt att göra det för framtidens generationers skull!
Jorden tillhör inte oss, men vi utgör en del av Jorden, sà det är dags att agera som en naturlig del av Moder Jord!
Naturens màngfald är ett resultat som har pàgàtt i miljarder àr och vi har ej rätt att rasera detta pà nàgra hundra àr…

2 commentaires: