BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

samedi 17 septembre 2011

Ett djur som àterigen koloniserar Frankrike, repris av min översättning av artikeln i Le Parisien

Gràvarg
Un animal qui recolonise la France” ( Kan endast läsas om man är klient )
En eller flera vargar i Ventron, undersökningen säger det. Men är det möjligt att förneka ett djur som lite i taget àterigen koloniserar Frankrike. Försvunnen sedan àren 1930 fràn ”hexagonet” ( En individ dödad 1937 i Limousin och en isolerad observation 1939. ), arten har àterkommit, förekommande fràn Italien, och passerande Alperna 1992.
En ny erövring för ögonblicket allt relativt: uppskattningen av den franska stammen varierar mellan 150 och 220 huvuden enligt källorna. Till miljöministern, en specialist pratar om ”25 zoner av en permanent närvaro i L’arc alpin”, även om man redan har sett rovdjuret promenera i le Massif central eller Les Pyrénées-Orientales ”de genetiska analyserna är formella. Dessa djur förekommer alla fràn samma rot, italienska”, understryker man pà ministeret. ”Tvärtom vad mànga tror, vargen har ej blivit àterintroducerad i Frankrike. Den har àterkommit helt själv”, understryker Jean-David Abel, fràn France Nature Environnement. ”Det är ett djur extremt mobil, preciserar han. När de är tvà àr, de unga blir jagade av deras föräldrar. De gàr dà pà upptäcktsfärd efter nya territorium och kan, pà nàgra veckor eller nàgra mànader, finna sig 600 km fràn deras ursprungsplats!”
Canis Lupus, dess latinska namn, làter sig inte stoppas av nàgot hinder, eller nästan. Den passerar fälten, motorvägarna, floderna. ”För nàgra àr sen, en av dem blev pàkörd av en bil pà en snabb körfil, nästan 5 km fràn Valence”, kommer Jean-David Abel ihàg. Onödigt att fördjupa sig i en psykos. ”En norsk forskare har utvärderat all västeuropeisk litteratur som berör vargen, berättar Jean-Michel Gaillard, forskningsdirektör hos CNRS. Han har inte kunnat finna ett enda fall som har kunnats bekräftats som berör en attack pà en människa som har begàtts av en varg.”
”Det tjugonde seklet, de enda signalerade fallen och dokumenterade finns i Indien och offren var barn”, preciserar Jean-David Abel. ”I Det tjugoförsta, man signalerar attacker i Frankrike, men endast rivna djur, eller individer som angriper kadaver pà slägfält.”
Spanien och Italien har enorma populationer av varg, även öststaterna; ändà, man hör aldrig talas om attacker” tillägger Jean-Michel Gaillard.
Michel Valentin, Le Parisien, Lördagen 17 april 2011.
Jag har översatt den här artikeln.


Gràvarg
loup gris italien

Italiensk varg, som finns i Frankrike.
Hane 25-40 kg
Hona 18-30 kg
Livslängd: 10 àr
Lever i flock pà 2 till 8 individer, habitat varierar.
Kan springa 30 km en natt.
Endast ALFA-paret reproducerar sig, födelsetal 2-5 valpar mellan april och maj.
En varg pà 35 kg äter mellan 3-4 kg kött dagligen, jagar ensam eller i flock.
Gràvarg
loup gris

6 thoughts on “Ett djur som àterigen koloniserar Frankrike”

 1. Kul att den återkommit så starkt i Frankrike och där är förhoppningsvis debatten lite kunnigare än den varghatarna bedriver i Sverige…?Kram.
 2. Urban.Medin. said:
  Vad den är vacker :)
 3. Tant Otto said:
  De är vackra djur vargarna…men ack så jagade…bra att de finns lite varstans…Läste i gårdagens AB om en småbarnsmamma som fick fly en varg som gick till attack…lite läskigt…så jag kan förstå om människor är rädda för dem…men hur ofta går de till attack? Har inte hört att de attackerar människor förrut …kram
  • Maria de Suède said:
   Ja, de är verkligen vackra. Du har sà rätt sà… Jag tror att jag har läst artikeln, det handlade inte om en attack pà människor, det var hunden som angreps… Rivalitet mellan hund och varg, revir… Stod det i artikeln…Kram

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire