BIenvenue sur Le Monde des Prédateurs

Ceci est un blog "franco-suédois", car je vais y écrire les articles que j'écrivis sur mon ancien blog "Rovdjurens Värld", donc je vais y continuer.

samedi 3 décembre 2011

Alouette-gentille-alouette


Sànglärka, info finns här...
Sànglärka i flykt

Det är en fàgel som är en flyttfàgel och i Sverige häckar den i Lappland, fast istället för att prata om den i Sverige sà hàller jag mig till Frankrike.
Sånglärka
Status i världen: Livskraftig (lc) Systematik Vetenskapligt namn
Alauda arvensis 2.jpg
Domän: Eukaryoter
Eukaryota
Rike: Djur
Animalia
Stam: Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam: Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass: Fåglar
Aves
Ordning: Tättingar
Passeriformes
Familj: Lärkor
Alaudidae
Släkte: Alauda
Art: Sånglärka
A. arvensis
§Alauda arvensis
Auktor: Linné, 1758

Ett sånglärkebo med ägg.
Ett sånglärkebo med ägg.
Blue morpho butterfly2 300x271.jpg
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen
Sånglärka (Alauda arvensis), också kallad lärka, är en fågel i familjen lärkor.
Det är inte dess utseende som gör att man känner igen den, även om vingspetsarna är karaktäristiska i flykt och det som stàr i Wikipedia;
Sånglärkan är på ovansidan gråbrunspräcklig med ljusa fjäderkanter. Halsen och bröstet är vita, med gul anstrykning och täta, svartaktiga fläckar som slutar tvärt mot den ostreckade buken som är vit med svagare gul anstrykning. Ovansidan av vingpennorna är svartaktiga med rödbruna kanter och ovansidan av vingen har en vitaktig bakkant, medan undersidan av vingen är gråvit. Stjärten är trefägad: de yttersta pennorna är i olika grad vita, sedan följer svarta pennor medan de mellersta pennparen är brunaktiga. Lärkan mäter 16-18 centimeter på längden, har ett vingspann på 30-36 centimeter och väger 33-45 gram.
Det är ju dess utseende, men dà det är sällan som man ser den sà hör man den desto oftare. Den är vanlig i Frankrike, nàgra enstaka par häckar i Midi och sällsynt pà Korsika. Den undviker odlade omràden och finns pà prärien. Den har upptäckts mellan 2000 och 2500 m över havet.
Häckandet
Boet är pà marken, vegetation undviks för att ha en sorti fràn boet, det är honan som bygger boet med örter.
Häckar 2-3 gànger per àr, fràn april till juni, fyra ägg i genomsnitt ( 24*17 mm i dimension ), fläckiga med vit-gràa fläckar som fungerar utmärkt som kamouflage. Honan ruvar äggen 9-14 dagar, ungarna stannar i boet ca. 9-10 dagar och flyger när de är tre veckor gamla.
Föda
Sànglärkan äter bàde insekter och vegetariskt beroende pà säsongen, om vàren och sommaren sà blir det mycket insekter, daggmask, men annars sà kan de äta frön och bär mot vintern.
Sànglärka
Alouette des champs

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire